Дієта для суглобів
Здоров’я суглобів – це запорука високої якості життя, адже свобода рухів необхідна нам для повсякденної діяльності.
На жаль, з віком більшість людей дізнаються, що таке біль, скрип у суглобах і порушення їх рухливості. Причин тому немало – у першу чергу йдеться про різні фактори ризику. До них належать переохолодження, травми, запалення.
Однак величезне значення у попередженні захворювань суглобів має також спосіб життя – правильне харчування, достатня фізична активність, нормальна маса тіла. Цих принципів слід дотримуватись як здоровим людям, так і тим, хто вже має проблеми із суглобами.
Яку ж дієту показано при хворобах суглобів? Перш за все, необхідно пам’ятати, що надлишкова вага – це серйозне навантаження на опорно-руховий апарат. Тому в основі системи харчування при хворобах суглобів завжди лежать три основні принципи дієтології – енергетична рівновага, збалансований раціон та режим харчування. Дотримучись цих простих правил, можна не тільки попередити збільшення ваги, а й, навпаки, позбавитися зайвих кілограмів.
РОЗГЛЯНЕМО ЦІ ПРИНЦИПИ ДОКЛАДНІШЕ:
- Енергетична рівновага – цей принцип говорить, що кількість калорій, які ми споживаємо, має відповідати енергетичним затратам організму. Це досягається за допомогою обмеження добової норми калорійності їжі та складання правильного режиму фізичної активності.
- Збалансований раціон – правильна пропорція мікро- та макронутрієнтів у раціоні харчування.
- Режим харчування – дотримання графіку прийому їжі. Найоптимальнішими є прийоми їжі частинами (5-7 разів на день), але невеликими порціями.
Однак слід пам’ятати, що надлишкова вага – не єдиний негативний фактор при хворобах суглобів. Слід обмежувати споживання гострих і солоних страв, міцного чаю та кави, цукру, соку цитрусових, м’ясних страв. Не рекомендуються також вироби з борошна вищого ґатунку.
Раціон людини, яка страждає на захворювання суглобів, має передбачати прийом достатньої кількості води (1,5-2 літри на добу), фосфору та кальцію (риба и морепродукти). Є дані про позитивний вплив на суглоби молочних продуктів, а також гранатів і гранатового соку. При виборі хліба та макаронів перевагу слід надавати виробам із борошна грубого помелу чи з твердих сортів пшениці.
На жаль, одна тільки дієта не позбавляє від проблем із суглобами повністю. Частіше за все доводиться вдаватися до допомоги ліків. Користуються широким попитом НПЗЗ – нестероїдні протизапальні засоби. Вони є високоефективними, однак мають багато побічних ефектів – зокрема, негативно впливають на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, особливо при систематичному прийомі. Для того щоб уникнути подібних небажаних реакцій, частіше за все призначаються нетаблетовані форми цих препаратів, а мазі на їх основі. Вони деякою мірою знімають больовий синдром, однак їх протизапальна дія виражена недостатньо.
Тому особлива увага лікарів останнім часом до на мазі з місцевим подразнювальним ефектом, основним компонентом яких є зміїна отрута. До їх числа належить, наприклад, «Випросал В®», до складу якого входить отрута гадюки, камфора, скипидар і саліцилова кислота. Цей засіб має виражену протизапальну, антисептичну та знеболювальну дію, поліпшує кровообіг в області суглоба, допомагаючи швидше впоратися із хворобою.
Отже, при проблемах із суглобами слід переглянути свій раціон та виключити з нього низку продуктів. Дієта допомагає не тільки зменшити кількість і тяжкість загострень, а й знизити навантаження на суглоби за рахунок зниження ваги. Правильне харчування у поєднанні зі своєчасним лікуванням, у тому числі препаратами на основі зміїної отрути, – запорука швидкого одужання.